Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου 2017

ΕΙΚΟΝΕΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΓΕΛ-ΕΠΑΛ ΙΣΤΙΑΙΑΣ

Λένε πως η εικόνα μιας χώρας είναι η παιδεία της, όμως αν κάποιος κάνει έναν μικρό περίπατο στους εσωτερικούς χώρους και το προαύλιο του σχολικού συγκροτήματος που στεγάζει το Γενικό Λύκειο και το Επαγγελματικό Λύκειο Ιστιαίας, αλλά και φιλοξενεί το Δημόσιο Ι.Ε.Κ. Ιστιαίας - Αιδηψού τις απογευματινές ώρες, μόνο εικόνες εγκατάλειψης θα αντικρίσει.

Στους εσωτερικούς χώρους, τα προβλήματα στα ηλεκτρικά με τους σπασμένους διακόπτες και τις επικίνδυνες για ηλεκτροπληξία πρίζες, οι φθορές στα φωτιστικά σώματα και ο ελλιπείς φωτισμός, τα ραγίσματα και τα σκασίματα στους τοίχους, προβληματίζουν τους μαθητές και απογοητεύουν τους επισκέπτες.

Δεκαεπτά χρόνια πίσω έχει μείνει και η αίθουσα των ηλεκτρονικών υπολογιστών, με τα απαρχαιωμένα συστήματα που διαθέτουν “Windows 2000” και ανάλογες εφαρμογές να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις σύγχρονες απαιτήσεις, αν και το κόστος αναβάθμισης τους (αν όχι αντικατάστασης) είναι μικρό.

Στον προαύλιο χώρο, ξεχωρίζουν οι φθορές στο πλακόστρωτο τμήμα και στις μαρμάρινες σκάλες καθώς και στις εξωτερικές βρύσες που μόνο πόσιμο δεν θα το έλεγε κανείς το νερό τους. Αποκορύφωμα οι σημαντικές φθορές του χρόνου (ή των κακοτεχνιών) στο κτίριο, με τους σοβάδες να έχουν πέσει σε πολλά τμήματα και τα σίδερα του οπλισμού να σαπίζουν εκτεθειμένα.

Προβλήματα υπάρχουν και μετά την δύση του ήλιου, κυρίως με τον μηδαμινό φωτισμό στον προαύλιο χώρο και τον χώρο του πάρκινγκ (δεν θα σταθούμε στο γράμμα του νόμου σχετικά με θέσεις πάρκινγκ και κυκλοφορίας μηχανοκίνητων μέσων εντός σχολικού συγκροτήματος).

Την στιγμή που πολλά από τα παραπάνω προβλήματα του σχολικού συγκροτήματος Ιστιαίας μπορούν να επιδιορθωθούν με μικρό κόστος, σε πρόσφατη ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ακούσαμε πως η Δευτεροβάθμια Σχολική Επιτροπή διαθέτει ένα σεβαστό ποσό (περίπου 120.000 ευρώ) στο ταμείο της, επιδοτείται κάθε χρόνο ενώ ο Δήμος πληρώνει τον λογαριασμό του ηλεκτρικού (αν και δεν είναι εντός των υποχρεώσεων του).

Αδιάψευστος μάρτυρας των προβλημάτων το πλούσιο φωτορεπορτάζ που ακολουθεί…