Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου 2018

ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΗΣ …ΓΚΡΙΝΙΑΣ!

Αντιδράσεις που εγείρουν ερωτήματα και έκδοση δελτίων τύπου προξένησε η βράβευση του Δήμου Ιστιαίας Αιδηψού από τον όμιλο για την Unesco Πειραιώς & Νήσων, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας 8 Ιανουαρίου 2018 στο ξενοδοχείο Χίλτον Αθηνών, στο πλαίσιο εκδήλωσης παρουσίασης των πολιτιστικών δράσεων του ομίλου όπου και τιμήθηκαν οι συνεργαζόμενοι πολιτιστικοί φορείς.

Οι πρώτες αντιδράσεις ξεκίνησαν κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, λίγα λεπτά μετά την απονομή τιμητικής διάκρισης στον Δήμο Ιστιαίας Αιδηψού (για την προσφορά στον πολιτισμό) από τον Πρόεδρο του ομίλου κ. Ιωάννη Μαρωνίτη στη Δήμαρχο κα. Λίνα Ευσταθίου, έπειτα από ζωντανή μετάδοση και σχετικές φωτογραφίες του ΙΣΤΙΑΙΑ NEWS που ήταν εκεί.

Με δημοσίευμα στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook, ο κ. Ιωάννης Μανώλης (γιος του πρώην Δημάρχου Καρύστου κ. Νικολάου Μανώλη) ενημερώνει πως το Νοέμβριο του 2017 συμμετείχε στη Γενική Διάσκεψη της UNESCO, εκπροσωπώντας την Εθνική Αντιπροσωπεία στην Επιτροπή XI υπεύθυνη για τον προϋπολογισμό και τα διοικητικά ζητήματα του Διεθνούς Οργανισμού.

Ο κ. Μανώλης στην δημοσίευση του, που τροποποιήθηκε αρκετές φορές, αναφέρει: «Στην εισήγηση μου πρότεινα, κάτι που έγινε αποδεκτό από την πλειοψηφία και εν συνέχεια από την UNESCO, αυστηροποίηση των κανόνων για τη λειτουργία των Ομίλων UNESCO. Επί της ουσίας, το ρυθμιστικό πλαίσιο της UNESCO απαγορεύει στους Ομίλους: α) να ασκούν δραστηριότητα εκτός των γεωγραφικών ορίων που ορίζει το καταστατικό τους και β) να δίνουν βραβεία UNESCO. Γράφω τα παραπάνω με αφορμή την βράβευση Δημάρχου της Εύβοιας από κάποιον όμιλο που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί την UNESCO».

Για την τήρηση ή μη των κανόνων λειτουργίας των φορέων είναι υπεύθυνοι οι ίδιοι, αλλά, το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί ο κ. Μανώλης αναφέρθηκε μόνο και μόνο στην βράβευση Δημάρχου της Εύβοιας (μόνο η κα. Ευσταθίου βραβεύτηκε από την Εύβοια) την στιγμή που βραβεύτηκαν και άλλοι Δήμοι της Ελλάδας αλλά και φορείς;

Την απάντηση έδωσε ο ίδιος στο Ράδιο Ιστιαία και την εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές με τον Γιάννη Τσελίκα» αναφέροντας πως δεν γνώριζε την βράβευση και άλλων δημάρχων, αν και ο όμιλος για την Unesco Πειραιώς & Νήσων είχε ανακοινώσει επίσημα την εκδήλωση και το πλήρες πρόγραμμα της αρκετές ημέρες πριν σε ιστοσελίδες και ΜΜΕ, χωρίς να υπάρξει κάποια αντίδραση.

Το ίδιο “λάθος” έκανε και η γραμματεία της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO σε σχετικό δελτίο τύπου που αναφέρει «Με έκπληξη διαβάσαμε ότι ο Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς & Νήσων βράβευσε τη Δήμαρχο Ιστιαίας - Αιδηψού κα Λίνα Ευσταθίου για τη συνεισφορά της στην UNESCO. Πρόκειται για πράξη που αντιβαίνει στις Αποφάσεις του Διεθνούς Οργανισμού, καθώς σύμφωνα με το «Κανονιστικό Πλαίσιο για τη Συνεργασία των Ομιλών για την UNESCO με το Διεθνή Οργανισμό» που ψήφισε η UNESCO κατά την 39η Γενική Διάσκεψη που έλαβε χώρα στο Παρίσι τον Νοέμβριο 2017, ο Διεθνής Οργανισμός απαγορεύει ρητά και κατηγορηματικά στους Ομίλους για την UNESCO να απονέμουν βραβεία που φέρουν το όνομά του». Ο κ. Μανώλης στην ραδιοφωνική του παρέμβαση τόνισε πως θα εκδοθεί και νέο δελτίο τύπου.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου της γραμματείας της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO (που δεν λάβαμε ούτε εντοπίσαμε σε επίσημη ιστοσελίδα αλλά αλιεύσαμε σε άλλες ιστοσελίδες ενημέρωσης), η απάντηση του ομίλου για την Unesco Πειραιώς & Νήσων και το δελτίο τύπου του Δήμου Ιστιαίας Αιδηψού…
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ UNESCO
Με έκπληξη διαβάσαμε ότι ο Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς & Νήσων βράβευσε τη Δήμαρχο Ιστιαίας – Αιδηψού κα Λίνα Ευσταθίου για τη συνεισφορά της στην UNESCO. Πρόκειται για πράξη που αντιβαίνει στις Αποφάσεις του Διεθνούς Οργανισμού, καθώς σύμφωνα με το «Κανονιστικό Πλαίσιο για τη Συνεργασία των Ομιλών για την UNESCO με το Διεθνή Οργανισμό» που ψήφισε η UNESCO κατά την 39η Γενική Διάσκεψη που έλαβε χώρα στο Παρίσι τον Νοέμβριο 2017, ο Διεθνής Οργανισμός απαγορεύει ρητά και κατηγορηματικά στους Ομίλους για την UNESCO να απονέμουν βραβεία που φέρουν το όνομά του.
Οφείλουμε να διευκρινίσουμε κάποια βασικά σημεία αναφορικά με τη λειτουργία της UNESCO, της Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO και των Ομίλων για την UNESCO, προκειμένου να μη γίνεται κακή χρήση και εκμετάλλευση του ονόματος του Διεθνούς Οργανισμού για σκοπούς που ουδεμία σχέση έχουν με τις προτεραιότητες και τις αξίες της UNESCO.
Η UNESCO, που εδρεύει στο Παρίσι, είναι ο Διεθνής Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών που ασχολείται με θέματα Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Επιστημών και Επικοινωνίας. Η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO είναι ο επίσημος εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού στην Ελλάδα με αρμοδιότητα τόσο την προώθηση των Προτεραιοτήτων και των Προγραμμάτων της UNESCO στη χώρα μας, όσο και τη διαφύλαξη του ονόματος, του λογοτύπου και του ακρωνυμίου του Διεθνούς Οργανισμού, προκειμένου να μην χρησιμοποιείται για εμπορικούς, πολιτικούς και άλλους αθέμιτους σκοπούς.
Οι Όμιλοι για την UNESCO αποτελούν εθελοντικά σωματεία με αυστηρά τοπικό χαρακτήρα και εμβέλεια δράσεων, που δεν εκπροσωπούν επίσημα τον Διεθνή Οργανισμό και έχουν ως αποκλειστικό σκοπό λειτουργίας την προώθηση των αξιών του Οργανισμού στην τοπική κοινωνία. Επίσης, οι Όμιλοι για την UNESCO απαγορεύεται να χρησιμοποιούν το λογότυπο της UNESCO, καθώς και να προβαίνουν σε οποιαδήποτε δήλωση εκ μέρους του ίδιου του Οργανισμού και των Εθνικών του Επιτροπών.
Από τα παραπάνω καθίσταται σαφές ότι οποιαδήποτε Βράβευση στο όνομα της UNESCO, πέραν αυτών στις οποίες προβαίνει, είτε ο ίδιος ο Οργανισμός, είτε η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, αποτελεί σαφή καταστρατήγηση των Αποφάσεων και των Ψηφισμάτων του Διεθνούς Οργανισμού. Καλούμε τους Ομίλους για την UNESCO που δραστηριοποιούνται στην Ελληνική Επικράτεια να σεβαστούν τις Αποφάσεις του Διεθνούς Οργανισμού και να λειτουργούν σύμφωνα με το Κανονιστικό Πλαίσιο της UNESCO, το οποίο δίνει μάλιστα την αρμοδιότητα στις Εθνικές Επιτροπές να παύσουν τη λειτουργία των Ομίλων που δεν συμμορφώνονται με τις διατάξεις του.
Για οποιαδήποτε πληροφορία αναφορικά με όλα τα ζητήματα που αφορούν τον Διεθνή Οργανισμό και τα Προγράμματά του, παρακαλούμε όπως απευθύνεστε στην Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO.


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΜΙΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ UNESCO ΠΑΙΡΑΙΩΣ & ΝΗΣΩΝ
Αναφορικά με την βράβευση της Δημάρχου Ιστιαίας - Αιδηψού από τον Όμιλο για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα εξής: 
Στην εκδήλωση της Δευτέρας 8/1/2018 παρουσιάστηκε ο απολογισμός του έργου του  Όμιλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων, για το 2017 και ήταν η αφορμή για ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συνεργαζόμενους φορείς και τους υποστηρικτές του πολιτιστικού, εκπαιδευτικού, ανθρωπιστικού και κοινωνικού έργου μας. 
Το 2017 ήταν μία από τις πιο σημαντικές και πιο δημιουργικές χρονιές για τον Όμιλο για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων. Διοργανώσαμε δεκάδες εκδηλώσεις για την Ανάδειξη της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς, τις Τέχνες, τα Γράμματα αλλά και δράσεις για την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας- που είναι ένας από τους βασικούς στόχους της UNESCO για τη 10ετία- συνεχίζοντας τη λειτουργία και δημιουργώντας νέες Δομές (κοινωνικό παντοπωλείο, κοινωνικό συσσίτιο, κοινωνικό φαρμακείο, ανοικτό κέντρο ημέρας αστέγων και υπνωτήριο)
Κύριος στόχος και προοπτική μας δεν είναι να τους μονιμοποιήσουμε στην κατάσταση της ακραίας φτώχειας που έχουν περιέλθει, αλλά είναι να δώσουμε τη δυνατότητα στους συνανθρώπους μας να επανέλθουν στην κανονικότητα στηρίζοντας τους με ένα άρτιο επιστημονικό προσωπικό και προσπαθώντας να τους δώσουμε ευκαιρίες για να απορροφηθούν στην αγορά εργασίας προσφέροντας τους παράλληλα τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε δράσεις πολιτισμού γιατί πιστεύουμε πως το έχουν περισσότερη ανάγκη.
Σε αυτή τη δημιουργική, κρυστάλλινη και αποτελεσματική πορείας μας, για την οποία είμαστε υπερήφανοι, έχουμε συμπαραστάτες εκατοντάδες Εθελοντές και στελέχη του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων, αλλά και φορείς από το χώρο της Αυτοδιοίκησής, των Γραμμάτων και των Τεχνών, των Ιδρυμάτων, και άλλοι.
Έτσι καθιερώσαμε την ετήσια αυτή ειδική τελετή ως ένα μικρό δείγμα αναγνώρισης όπου καλούμε ως Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων, και προσφέρουμε ειδική τιμητική διάκριση με το λογότυπο του Όμιλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων, για τη συνεργασία και στήριξη τους στο έργο μας για τον Πολιτισμό, τη Κοινωνική Προσφορά και τον Άνθρωπο. Μεταξύ των τιμώμενων η Δήμαρχος Ιταίας-Αιδηψού, ο Δήμαρχος Σίφνου, ο Δήμαρχος Νίκαιας-Ρέντη, ο Δήμαρχος Μυκόνου, ο Δήμαρχος Μήλου, ο Μίμης Πλέσσας, ο Γιάννης Σμαραγδής, ο Εμμανουήλ Μικρογιαννακης, ο Αθανάσιος Νακάσης, πανεπιστημιακοί, αλλά και άνθρωποι των Γραμμάτων και των τεχνών, χορηγοί και υποστηρικτές του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων
Θέλουμε να τονίσουμε και να διευκρινίσουμε ότι δε χρησιμοποιήσαμε ποτέ το λογότυπο της UNESCO αλλά το λογότυπο του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων, που είναι το προπύλαιο του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά καθώς και το όνομα μας: Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων, που έχει εγκριθεί από το Πρωτοδικείο Πειραιά και έχει ψηφιστεί από τη καταστατική μας συνέλευση και με το οποίο λειτουργούμε τα 20 χρόνια της διαδρομής μας. 
Τονίζουμε ακόμα μία φορά πως το λογότυπο του Ομίλου  για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων, (προπύλαιο του Δημοτικού Θεάτρου) έχει αλλάξει από το 2015 με ομόφωνη απόφαση της γενικής μας συνέλευσης και βρίσκεται σε όλα μας τα έντυπα, καθώς και στην ιστοσελίδα μας unescopireas.gr
Κλείνοντας σας παρακαλούμε να επισκεφτείτε το site μας www.unescopireas.gr οπού μπορείτε να δείτε ένα μέρος της δουλειάς μας όπως απεικονίζεται και που πιστεύουμε πως αυτή η 20ετή πορεία μας, μας έχει καταστήσει ένα από τους μεγαλύτερους και αποτελεσματικότερους Ομίλους στην Ελλάδα και στην Ευρώπη 
Ο Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων
Μέλος Εκτελεστικού Συμβουλίου Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων & Κέντρων UNESCO για την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΡΩΝΙΤΗΣ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΣΤΙΑΙΑΣ ΑΙΔΗΨΟΥ
Το απόγευμα της παρελθούσας Δευτέρας (8/1/2018) στην κατάμεστη αίθουσα Τερψιχόρη Β’ του ξενοδοχείου ΗΙLTON, τιμήθηκαν από τον όμιλο για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων συνεργαζόμενοι φορείς, ιδρύματα και πρόσωπα για την κοινωνική και πολιτιστική προσφορά τους. 
Ανάμεσα στους βραβευθέντες δήμους ήταν και ο Δήμος Ιστιαίας-Αιδηψού, ο οποίος εκπροσωπήθηκε από την Δήμαρχο κ. Ελένη Ευσταθίου κατόπιν πρόσκλησης από τον Όμιλο για την επίσημη παραλαβή τιμητικής διάκρισης.
Η Δήμαρχος στον χαιρετισμό της ευχαρίστησε τον όμιλο για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων και τον πρόεδρο κ. Ιωάννη Μαρωνίτη για την κοινωνική προσφορά τους και για το μοναδικό έργο που επιτελούν σε όλους τους άξονες που δραστηριοποιούνται.
Ο κ. Μαρωνίτης στο σύντομο λόγο του ανταπέδωσε τα εύσημα στον Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού για το κοινωνικό και πολιτιστικό του έργο, το οποίο και βραβεύτηκε. Από το έργο αυτό ξεχώρισε την ίδρυση και την άριστη λειτουργία του Σχολείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΑΜΕΑ Καμαρίων Ιστιαίας, το οποίο ο ίδιος επισκέφθηκε πριν λίγους μήνες.
Από την τελευταία επίσκεψη του κ. Ιωάννη Μαρωνίτη στο Ειδικό Σχολείο ΑΜΕΑ Καμαρίων: