Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου 2018

ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΛΕΜΗ - ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟ

Το αξιόλογο έργο του συγγραφέα και ερευνητή Αλέξανδρου Καλέμη, αποτύπωσης κάθε περιοχής της Ευβοίας και καταγραφής της κουλτούρας των κατοίκων της, όλοι το γνωρίζουν μέσα από τα βιβλία και τις διαλέξεις του. Εκείνο που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν είναι, ο χρόνος, ο κόπος και τα έξοδα, που διέθεσε ο δημιουργός ενός τέτοιου έργου.

Με αφορμή το 18ο θέμα συζήτησης “έγκριση από τον ΕΟΤ επανεκτύπωσης εντύπων τουριστικής προβολής του Δήμου 2018-2019, σχετ. η αριθ. 1/2018 απόφαση της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης του Δήμου” στην τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ιστιαίας Αιδηψού, την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018, ο κ. Καλέμης ενημερώνει με επιστολή του το σώμα σχετικά με ανατύπωση υλικού που περιλαμβάνει πνευματικά δικαιώματα του.


Το πλήρες κείμενο της επιστολής του κ. Καλέμη προς το Δημοτικό Συμβούλιο έχει ως εξής:


Κυρίες και Κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι

Με ειλικρινή απογοήτευση διαπιστώνω ότι παρά την πολλαπλή βοήθεια πάνω στο αντικείμενό μου, που ανιδιοτελώς προσέφερα στον Δήμο και στην Δήμαρχο Ιστιαίας-Αιδηψού, η κ. Δήμαρχος, άγνωστο για ποιους λόγους, προσπαθεί εις βάρος μου να αποδείξει πως ο θεσμός του Δημάρχου, βρίσκεται υπεράνω της Ελληνικής Νομοθεσίας. 
Ως εκ τούτου παραβαίνοντας κατάφορα τον νόμο 2121/93 (περί πνευματικών δικαιωμάτων) καθώς και τον πρόσφατο νόμο 4481/2017, που αποτελεί συμπλήρωμα του προηγούμενου, φέρνει στο Συμβούλιό σας θέμα ανατύπωσης (άνευ της αδείας μου) εντύπων, των οποίων κατέχω τα πνευματικά δικαιώματα.  
Έχω μάλιστα ανεξακρίβωτες πληροφορίες, πως ήδη έχει προβεί στην παραγωγή κλεψίτυπων, εν αγνοία μου, γεγονός που συνιστά βάναυση καταστρατήγηση της νομοθεσίας και εγκληματική πράξη. Και όλα αυτά, ενώ είχα φροντίσει να την ενημερώσω εγκαίρως και επισήμως με αναλυτική επιστολή την οποία σας επισυνάπτω.  
Σε κάθε περίπτωση πάντως είμαι υποχρεωμένος να λάβω όλα τα νόμιμα μέτρα, που η Πολιτεία έχει θεσπίσει για την προστασία των δικαιωμάτων μου. Σχετικά μάλιστα με αυτό το πρωτοφανές για την πολυετή εμπειρία μου θέμα, έχω ήδη ειδοποιήσει εγγράφως τον ΟΣΔΕΛ και τους Πανελλήνιους Συλλόγους Εκδοτών και Συγγραφέων, στους οποίους είμαι μέλος. Επίσης θα ενημερώσω σχετικά τόσο τον ΕΟΤ, όσο και όλους τους αρμόδιους ελεγκτικούς φορείς για τη σωστή λειτουργία των Δήμων. 
Για τους λόγους αυτούς Κυρίες και Κύριοι Σύμβουλοι σας εφιστώ την προσοχή στη λήψη της απόφασής σας, υπό το δεδομένο του κινδύνου να γίνετε, εν αγνοία σας, συνένοχοι ποινικού αδικήματος. 

Με όλη μου την εκτίμηση
Αλέξανδρος Καλέμης
Ερευνητής-Συγγραφέας    
Συνταξιούχος Εκδότης 


Το πλήρες κείμενο της επιστολής του κ. Καλέμη προς την Δήμαρχο έχει ως εξής:


Μετά την σύγκλιση της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου στις 12-01-2018 αποφασίστηκε ομόφωνα η ανατύπωση του εντύπου «ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΚΑΛΛΟΝΗ – ΔΗΜΟΣ ΙΣΤΙΑΙΑΣ-ΑΙΔΗΨΟΥ» και του δίγλωσσου χάρτη της Βόρειας Εύβοιας. Στην εν λόγω σύσκεψη μάλιστα διατυπώθηκαν και ευμενή σχόλια για την ποιότητά των εν λόγω εντύπων τα οποία δημιουργήθηκαν από τις Ευβοϊκές Εκδόσεις Κίνητρο βασισμένα στα αρχεία του ερευνητή συγγραφέα Αλέξανδρου Καλέμη. 
Θα πρέπει να επισημανθεί στο σημείο αυτό πως οι Ευβοϊκές Εκδόσεις Κίνητρο στην αρχική εκτύπωση των ήδη εξαντληθέντων εντύπων, αμείφτηκαν μόνο για την γραφιστική και εικαστική δημιουργία τους και όχι για την παραχώρηση αρχείων και κειμένων του Αλέξανδρου Καλέμη. Αρχή που ο συγγραφέας τηρεί για όλα τα βιβλία του που αφορούν την Εύβοια.
Για την διαδικασία κατάθεσης προσφορών προς ανάληψη της ανατύπωσης των εν λόγω εντύπων, θα θέλαμε επίσης να σας υπενθυμίσουμε τα καθοριζόμενα υπό του νόμου  2121/93 περί προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων.  Οι Ευβοϊκές Εκδόσεις Κίνητρο και ο συγγραφέας Αλέξανδρος Καλέμης, δημιουργοί περισσότερων των 80 βιβλίων, χαρτών ή εντύπων, όπως αυτά των οποίων η ανατύπωση αποφασίστηκε, έχουν ως πάγια αρχή τους την μη παραχώρηση ή πώληση των πνευματικών τους δικαιωμάτων. Ως εκ τούτου κάθε ενέργεια ανατύπωσης μπορεί να γίνει νομίμως μόνο με την παραχώρηση γραπτής άδειας μαζί με την παράδοση των αρχικών διαφανειών και αρχείων προς εκτύπωση.  
Κατόπιν αυτών και για την πιθανότητα μερικής άγνοιας του νόμου 2121/93, υπενθυμίζουμε πως κάθε προσφορά για την άνευ αδείας ανατύπωση των εν λόγω εντύπων, αποτελεί από μόνη της ποινικό αδίκημα, αφού πρόκειται περί επίσημης υπογεγραμμένης πρόθεσης του αποστολέα της να παραβεί και μάλιστα προκλητικά τον νόμο 2121/93 περί Πνευματικών Δικαιωμάτων.   
Μετά από αυτές τις απαραίτητες διευκρινήσεις, οι Ευβοϊκές Εκδόσεις Κίνητρο δηλώνουν δια της παρούσης πως στην μοναδική επιχείρηση εκτυπώσεων που παρέχουν την άδεια της ανατύπωσης των προαναφερθέντων εντύπων είναι η PRINTZAR ΕΠΕ, λόγω της εξασφαλισμένης εκτυπωτικής ποιότητας και της φερεγγυότητας της. 
Στην περίπτωση που ο Δήμος για διάφορους λόγους δεν επιθυμεί περεταίρω συνεργασία με τις Ευβοϊκές Εκδόσεις Κίνητρο, τον Αλέξανδρο Καλέμη και τους συνεργάτες τους, τότε νομίμως μπορεί να αναθέσει σε άλλους την εκ νέου σύνταξη και δημιουργία διαφορετικών εντύπων, στα οποία όμως δεν θα υπάρχει αναπαραγωγή, αντιγραφή ή παραποίηση του συνόλου ή μέρους των προηγούμενων εντύπων και εν γένει των έργων και των αρχείων του Αλέξανδρου Καλέμη (κείμενα, φωτογραφίες, σκίτσα, χάρτες κ.α.). 

Με εκτίμηση
Ευβοϊκές Εκδόσεις Κίνητρο
Αλέξανδρος Καλέμης