Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2018

ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΤΑ ΑΜΑΞΙΔΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΜΕΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Ακόμη μία δράση για την καταπολέμηση των κοινωνικών ανισοτήτων και την πρόνοια για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, μιλώντας για την υλοποίηση του Προγράμματος Κοινωνικής Παρέμβασης της Περιφέρειας «Γέφυρα».

Ο κ. Μπακογιάννης έκανε γνωστό ότι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας προχωρά άμεσα στη χορήγηση ηλεκτροκίνητων αμαξιδίων σε ανασφάλιστους πολίτες και πολίτες που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, κατοίκους της Στερεάς Ελλάδας, που αντιμετωπίζουν μόνιμη αδυναμία βάδισης με παραπληγία και ατελή ή πλήρη τετραπληγία στο πλαίσιο εφαρμογής του σχεδίου της Περιφέρειας για την εξοικονόμηση πόρων και τη χρηματοδότηση δραστηριοτήτων για την κοινωνική συνοχή και την πρόνοια.

«Είναι αδιανόητο στην Ελλάδα του 2018, να υπάρχουν ΑμΕΑ με δυσκολίες μετακίνησης, οι οποίοι είναι ανασφάλιστοι και ζουν κλεισμένοι στα σπίτια τους. Με το πρόγραμμα «Γέφυρα», εντοπίζουμε τους ανθρώπους που χρήζουν βοήθειας και δεν περιμένουμε αυτούς να έρθουν σε εμάς. Αξιοποιούμε πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και χορηγίες ιδιωτών, για να στηρίξουμε την υλοποίηση δράσεων που ανακουφίζουν τους συμπολίτες μας. Η χορήγηση των ηλεκτροκίνητων αμαξιδίων, θα κάνει καλύτερη την καθημερινότητα όσων χρειάζονται στήριξη, θα βγάλει τους ανθρώπους αυτούς έξω από τα σπίτια τους. Γιατί ο πολιτισμός και η αξιοπρέπεια περνά από την καθημερινότητα, αλλά την καθημερινότητα όλων», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μπακογιάννης, στο πλαίσιο της ενημέρωσης για τις κοινωνικές δράσεις της Περιφέρειας και ευχαρίστησε το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» για τη δωρεά των αμαξιδίων. Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία που συμμετείχαν στην ενημέρωση, επισήμανε την ανάγκη της συνεχούς και ουσιαστικής συνεργασίας τους με την Περιφέρεια. «Ο καθένας μόνος του δεν μπορεί να κάνει πολλά, μαζί μπορούμε να κάνουμε τα πάντα» είπε κλείνοντας την ενημέρωση ο Περιφερειάρχης.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν από την ιστοσελίδα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας www.pste.gov.gr και να απευθύνονται στα παρακάτω γραφεία:
Διοικητήριο Π.Ε. Εύβοιας
Λ. Χαϊνά 93, 34132, Χαλκίδα
Ισόγειο, Γραφείο 10, Τηλ.: 22213 53932-3
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΔΟΜΗ ΓΕΦΥΡΑ

Η δράση «Πρόσβαση για ΟΛΟΥΣ»
Αφορά στην χορήγηση ηλεκτροκίνητων αμαξιδίων σε Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν μόνιμη αδυναμία βάδισης και ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%  και είναι μέλη οικογενειών που διαβιούν στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Απευθύνεται: 
Σε ΑμΕΑ με μόνιμη αδυναμία βάδισης και ένδειξη παραπληγίας ή πλήρους ή ατελούς τετραπληγίας, οι οποίοι είναι ανασφάλιστοι και διαβιούν στην Π.Στ.Ε. κάτω από τα όρια της φτώχειας, όπως αυτό ορίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ για το έτος 2016.

Στοχεύει: 
    • Στην βελτίωση της ποιότητας ζωής
    •  Στην παροχή ίσων ευκαιριών και στην ένταξη των ατόμων με αναπηρία στο κοινωνικό σύνολο ως ισότιμα μέλη.
    • Στην ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση της κοινής γνώμης στο μεγάλο ζήτημα της αποδοχής της διαφορετικότητας και της ισότιμης αντιμετώπισης των ατόμων με αναπηρία

Προϋποθέσεις:
Οι ωφελούμενοι θα πρέπει να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:
α) να διαβιούν στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
β) να είναι ανασφάλιστοι
γ) να έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% (με ένδειξη παραπληγίας ή ατελούς ή πλήρους τετραπληγίας)
δ) να είναι άνω των 16 ετών
ε) να διαβιούν με εισοδήματα κατώτερα του ορίου της φτώχειας. Τούτο θα πρέπει να αποδεικνύεται από την Πράξη ή τις Πράξεις Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου (εκκαθαριστικό σημείωμα) του Υπουργείου Οικονομικών του φορολογικού έτους 2016 (εισοδήματα που αποκτήθηκαν από 1/1/2016 -31/12/2016). Το όριο φτώχειας, όπως αυτό προσδιορίσθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ για το έτος 2016, ορίζεται σε 4.512€, για μονοπρόσωπα νοικοκυριά, προσαυξανόμενο κατά:
-50% για τον σύζυγο και για κάθε παιδί από 14 έως 24 ετών
-30% για κάθε παιδί μέχρι 13 ετών
Στο εισόδημα δεν προσμετράται κανένα επίδομα που λαμβάνουν οι δυνητικοί δικαιούχοι.

Χρηματοδότηση
Η δράση υλοποιείται με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Υλοποίηση - Χρηματοδότηση
Η δράση υλοποιείται με μέριμνα και κριτήρια που τίθενται από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας.

Ημερομηνίες
Η Πρόσκληση έχει διάρκεια 20 ημερών (από την 28/02/2018 έως 19/03/2018).

Πληροφορίες
κ. Χειμάρας Θέμης – Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Επιχειρηματικότητας και Εξωστρέφειας, (Τηλ. 22310 28725)