Πέμπτη, 8 Μαρτίου 2018

ΘΑ «ΔΙΨΑΣΕΙ» Η ΑΙΔΗΨΟΣ ;

Με την σκέψη στην λαϊκή παροιμία «θα πούμε το ιαματικό νερό ιαματικό νεράκι» σχεδόν μία δεκαετία μετά την ένταξη του Υδροθεραπευτηρίου ΕΟΤ Αιδηψού στο ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου ΑΕ) προς αξιοποίηση, το συνέδριο "Investors Workshop: Development of Thermal Springs in Greece" που διοργάνωσε ο οργανισμός Enterprise Greece και το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης την 26η Φεβρουαρίου 2018 στην Αθήνα, με την αρωγή της Γερμανικής Πρεσβείας και την υποστήριξη του ΤΑΙΠΕΔ, ήρθε να μας θυμίσει τις ιδιωτικοποιήσεις των ιαματικών πηγών ξεκινώντας από την Κύθνο, τα Καμένα Βούρλα, τις Θερμοπύλες και τον Κονιαβίτη.

Το κατά γενική ομολογία απαξιωμένο Υδροθεραπευτήριο ΕΟΤ Αιδηψού, η Υπάτη και το Πλατύστομο, με τα ακίνητα και τις ιαματικές πηγές τους, παίρνουν σειρά να βγουν στο …σφυρί, με τον ιδιώτη επενδύτη στον ρόλο του από μηχανής θεού αφού η κρατική μηχανή δεν …τραβάει.

Ο σκοπός του συνεδρίου σύμφωνα με την πρόσκληση ήταν, να παρουσιαστεί το θεσμικό πλαίσιο και η ανάπτυξη στρατηγικής για τον ιαματικό τουρισμό, οι προσεχείς ιδιωτικοποιήσεις ιαματικών πηγών, η συμβολή των Περιφερειακών και τοπικών αρχών στην ανάπτυξη των ιαματικών πηγών και η επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα του ιαματικού τουρισμού, με βασικούς ομιλητές μεταξύ άλλων τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστα Μπακογιάννη και την ιδιοκτήτρια του Θέρμαι Σύλλα «Thermae Sylla Spa & Wellness Hotel» κα. Παρασκευή Καράτζιου, όπως αναφέρει η ατζέντα του συνεδρίου.

Αναφορά στην ιδιωτικοποίηση του υδροθεραπευτηρίου Αιδηψού είχαμε κάνει τον Νοέμβριο του 2012 (δείτε ΕΔΩ). Τον Μάιο του επόμενου έτους, ο τ. δήμαρχος Χριστοφής Ζάχος αποκάλυψε στο δημοτικό συμβούλιο το ενδιαφέρον του ποντιακής καταγωγής ελληνορώσου επιχειρηματία Ιβάν Ιγκνάτιεβιτς Σαββίδη (δείτε ΕΔΩ), είδηση που απασχόλησε το κυριακάτικο πρωτοσέλιδο της espresso (δείτε ΕΔΩ). Λίγες ημέρες μετά, σε κατεπείγουσα συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο βουλευτής Εύβοιας ΣΥΡΙΖΑ Ευάγγελος Αποστόλου ενημέρωσε σχετικά το σώμα (δείτε ΕΔΩ) με ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις φορέων της Αιδηψού (δείτε ΕΔΩ). Αποφασίστηκε να γίνουν όλες οι νόμιμες ενέργειες κατάθεσης προσφυγής κατά της σχετικής απόφασης.

Στην τοπική κοινωνία, οι διαξιφισμοί μεταξύ του ναι και όχι στην αποκρατικοποίηση του υδροθεραπευτηρίου ξεκίνησαν ξανά, με παράλληλες προτάσεις συμμετοχής ποσοστού του δήμου Ιστιαίας Αιδηψού ή κάποιας αναπτυξιακής εταιρείας.

Η ουσία της υπόθεσης είναι το ακίνητο ή κρύβεται πίσω από αυτό;

Βλέποντας πολλές φορές το δέντρο χάνοντας το δάσος, το υδροθεραπευτήριο Αιδηψού τροφοδοτεί με ιαματικό νερό τα περισσότερα ξενοδοχεία και spa της λουτρόπολης πλην ελαχίστων που διαθέτουν ιδιωτικές πηγές. Με τον ιδιώτη να έχει στα χέρια του τις βάνες, δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα:

- Τι θα γίνει με την χρήση ιαματικού νερού από τις πηγές του υδροθεραπευτηρίου αν αυτό ιδιωτικοποιηθεί;
- Η ποσότητα στο δίκτυο θα παραμείνει ίδια καλύπτοντας τις ανάγκες;
- Η ποιότητα (αναλογία συστατικών από διαφορετικού τύπου πηγές) θα παραμείνει η ίδια;
- Θα αλλάξει η τιμή χρήσης που καταβάλουν οι επιχειρηματίες;
- Θα δοθεί η χρήση του ιαματικού νερού στον Δήμο;

Στα παραπάνω ερωτήματα που αφορούν τον ορυκτό πλούτο, τις φυσικές μεταλλικές και γεωθερμικές πηγές που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής μας υγείας, ποιος μπορεί να μας απαντήσει υπεύθυνα;

Ακολουθεί φωτορεπορτάζ από τις ιαματικές πήγες και τον εξοπλισμό του υδροθεραπευτηρίου Αιδηψού...